четвртак, 3. септембар 2009.

MUZEJSKO NOVO RUHO

Krajem avgusta, za javnost je otvoren Muzej nauke i tehnike u Beogradu u novom ambijentu i novom ruhu. Za razliku od manje – više poznate priče „Carevo novo odelo“ i divljenja nečem čega u suštini nema, ovde se radi o dobro osmišljenim postavkama u prostoru koji bi, verujem, mnogi muzeji poželeli.

Publici su dostupne tri izložbe:
- postavka Zajednice naučno – tehničkih muzeja Srbije (na prvom spratu),
- postavka u depou i
- postavka na otvorenom.

Prva izložba je i prateći deo međunarodnog skupa CIMUSET (International Committee for Museums and Collections of Science and Technology). U ovoj postavci učestvovali su brojni muzeji Srbije, a medju njima i Prirodnjački muzej u Beogradu, sa eksponatima iz svoje mineraloško – petrološke zbirke.

Ljubitelji stena i minerala mogu da uživaju u 22 eksponata. Jedni se odlikuju lepotom, drugi gabaritom i neobičnošću, treći mogučnošću praktične upotrebe (ukrasni ili kamen za oblaganje enterijera/eksterijera), a uvek ostaje i četvrta opcija – uživanje po sopstvenim merilima.

Za organizaciju učešća Prirodnjačkog muzeja u postavci prirodnjačkih eksponata u Muzeju nauke i tehnike „krivac“ je autorka ovog teksta uz veliku podršku direktora Prirodnjačkog muzeja, g-dina Slavka Spasića.

Uz zahvalnost brojnim kolegama Muzeja nauke i tehnike na pozivu i uspešnoj saradnji, postavka Zajednice naučno – tehničkih muzeja Srbije predstavljena je publici 28. avgusta 2009.g. (19 časova, ulaz iz Dobračine 51) i trajaće do kraja oktobra o.g.


Ljubiteljima muzejskih čuda neće biti potrebno divljenje „na prazno“ kao u Andersenovoj bajci. Ovo šaroliko, neobično i maštovito odelo satkano od različitih tkanja, vrlo dobro pristaje Muzeju za koji je „sašiveno“.

Autor teksta i fotografija:
Tatjana Milić – Babić, kustos petrolog
Prirodnjački muzej
Beograd
/Slican tekst objavljen i u Astronomskom magazinu.
Nije dozvoljeno koriscenje teksta i fotografija bez dozvole autora.

Нема коментара:

Постави коментар